Close
2019. január
h k s c p s v
« máj    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Utolsó útjára kisérték Hankiss Elemért

2015. jan. 31. Fotók, Hírek | Hozzászólások
Utolsó útjára kisérték Hankiss Elemért
 

Utolsó útjára kisérték szombaton a Farkasréti temetőben Hankiss Elemér szociológust, irodalomtörténészt, a Magyar Televízió korábbi elnökét, aki rövid, súlyos betegség után, 86 éves korában hunyt el január 10-én.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, aki lelkipásztorként búcsúztatta a tudóst, arról beszélt a mintegy kétszáz gyászoló előtt: Hankiss Elemér “annak az intellektuális fegyelemmel és játékos könnyedséggel kereső magyar értelmiséginek a mintaképe, akiben a tudásból soha nem lett értelmiségi gőg, a világpolgárságból gyökértelenség; belülről volt szabad”. Azért keresett, kereste önmagát, azért akart minél többet megtudni és megérteni a világból, hogy annál többet mondhasson el arról, hogy milyen az élet Magyarországon, Közép-Európában és leginkább: milyen lehetne – jegyezte meg Balog Zoltán, megemlítve Hankiss Elemér sajátos inkognitóját, hiszen mindig úgy kérdezett, hogy sosem maradt idő őróla kérdezni.

Özvegye, Zétényi Lili “játszó, örökké gondolkodó, alkotó emberként” jellemezte az elhunytat, akinek a munka volt az egója, “vallása a tisztesség volt és a szabadság, soha nem állt be semmilyen sorba, magányos, szabad, gáncs nélküli lovag volt”, aki próbálta szebbé, jobbá tenni a világot, az országot.  Hankiss Ádám, az elhunyt fia – apját idézve – azt emelte ki: egy ember talán azzal adhatja a legtöbbet a gyerekének, ha saját életének van értelme, vagy legalább elindult az életértelem keresésének útján. Mint mondta, a legfontosabbnak, amit apjától tanult, azt gondolja, hogy “hogyan legyünk egy kicsit igazságosabbak, kedvesebbek, emberségesebbek másokkal”.

Lengyel László közgazdász, politológus arról beszélt: Hankiss Elemér nem a haláltól félt, hanem attól, esetleg nem volt-e hiába, amit életében tett, írt, mondott, de erre egyértelmű nem a válasz. “Hankiss Elemér a világban az egyik legismertebb tudósunk és gondolkodónk. Miszlivetz Ferenc szociológus, történész azt emelte ki: Hankiss Elemér új gondolatokat új módon, lefegyverző eleganciával és egyszerűséggel tudott megfogalmazni, s nem űrt hagyott maga után, “a szeretet és az együttműködés szelleme, az együttgondolkodás igénye, a fontolgatás gyönyörűsége velünk maradt”. “Elemért egymást követő generációk sora érezte magáénak – joggal. Legendásan nyitott, kíváncsi és ennek megfelelően fiatal maradt” – emlékezett Manchin Róbert társadalomkutató.

Hankiss Elemér munkásságáért több elismerést is kapott: 1987-ben Az év könyve-jutalom díjat kapta, 1994-ben az objektív tájékoztatás érdekében kifejtett példamutató tevékenységük elismeréseként Gombár Csabával, a Magyar Rádió korábbi elnökével együtt átvehette a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal (polgári tagozat) kitüntetést, 2006-ban Budapest díszpolgára lett és Széchenyi-díjat kapott. 2007-ben a Prima Primissima Díj egyik kitüntetettje volt, 2008-ban Hazám-, 2012-ben Bibó-díjjal ismerték el. Hankiss Elemér 1990 és 1993 között a Magyar Televízió elnökeként aktívan részt vett a magyar közéletben.

(MTI)

Fotó: Bartos Gyula

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter