Close
2019. augusztus
h k s c p s v
« máj    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Vidnyánszky Attila lesz a Nemzeti Színház új igazgatója

2012. dec. 17. Hírek | Hozzászólások
Vidnyánszky Attila lesz a Nemzeti Színház új igazgatója
 

Vidnyánszky Attilát nevezi ki a Nemzeti Színház élére Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a pályázatokat véleményező szakmai bizottság javaslatával megegyezően. Az új vezető a pozíciót 2013. július 1-től 2018. június 30-ig tölti be.

Mivel 2013. június 30-án lejár a Nemzeti Színház Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Zrt. igazgatójának öt éves megbízatása, így a tárca a törvényi előírásoknak megfelelően idén ősszel pályázatot írt ki a vezetői (vezérigazgatói) álláshely 2013 július 1.-től való betöltésére. Összesen négyen nyújtottak be pályázatot a megadott határidőig, melyek közül kettő – Alföldi Róberté és Vidnyánszky Attiláé – felelt meg a kiírásban foglaltaknak és tartalmazta a megfelelő mellékleteket, dokumentumokat.

A munkáltatói jogkör gyakorlója a pályázatok véleményezésére szakmai bizottságot kért fel, amelybe az érintett bizottság négy, a miniszter egy, az intézmény egy, a munkáltatói jogkör gyakorlója két és a reprezentatív szakszervezet egy képviselőt delegált. A szakmai bizottság tagjai írásban értékelték előzetesen a benyújtott pályázatokat, amelyek alapján a két érvényesen pályázó személyes meghallgatásáról döntöttek.

Vidnyánszky Attila (Fotó: Botár Gergely)

Vidnyánszky Attila (Fotó: Botár Gergely)

Vidnyánszky Attilát pályázata és a személyes meghallgatás alapján mindegyik bizottsági tag javasolta a Nemzeti Színház vezérigazgatói állásának betöltésére, Alföldi Róbert pályázatát 1 támogató szavazat mellett 4 tartózkodás és 4 nem szavazattal nem támogatottnak minősítette. (A szabályok megengedik, hogy egy bizottsági tag akár az összes jelöltre igennel vagy nemmel szavazzon.)

A Vidnyánszkyt támogató bizottsági tagi vélemények szerint a Nemzeti Színház nem pusztán színház, hanem olyan intézmény, amelynek nemzeti értékeket kell képviselnie, közvetítenie. Ennek markáns megjelenése a benyújtott pályázatok alapján egyértelműen Vidnyánszky Attilától várható. A két pályázó közül ő az, aki maradéktalanul megfelel a nemzet első számú színházával szemben támasztott követelményeknek. Mint ahogy a véleményben szerepel, a közönség az elmúlt öt évben megismerhette az Alföldi Róbert által elképzelt, kialakított színházat, ezt követően lehetőséget kell biztosítani más tehetséges jelölteknek is arra, hogy megvalósíthassák elképzeléseiket. A debreceni Csokonai Színházban, valamint a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színházban elért eredményei alapján egyértelmű, hogy Vidnyánszky Attila nem csak rendezőként, hanem intézményvezetőként is rendelkezik a Nemzeti Színház sikeres vezetéséhez szükséges képességekkel, tapasztalatokkal.

2012. december 17.

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Sajtó- és Kommunikációs Főosztály

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter