Close
2019. január
h k s c p s v
« máj    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

„Vonzó kereszténységre van szükség, amely nem adja fel az alapelveit”

2012. nov. 15. Egyéb, Hírek | Hozzászólások
„Vonzó kereszténységre van szükség, amely nem adja fel az alapelveit”
 

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere előadást tartott a „Keresztény politika a szekularizált Európában” című konferencián. Az esemény vendége volt Christoph Schönborn bíboros és bécsi érsek, akit ma tüntetett ki Orbán Viktor kormányfő a Magyar Érdemrend nagykeresztjével.

A tárcavezető Robert Schuman egykori francia külügyminisztert idézte, aki szerint a demokrácia vagy keresztény lesz, vagy nem is lesz. Kiemelte: a kereszténység lehet egy olyan szilárd alap, amelyre igazi demokráciát lehet építeni.

A kérdés ma az, lesznek-e erősek az egyházi közösségek, hogy az európai architektúrában megjelenítsék azt a hitbéli vonást, ami évszázadok óta természetes – fejtette ki. Kitért a nyugat-európai egyházak helyzetére, majd azt mondta: azt látni, hogy bár a mindennapi élet színterein a vallásos értékek még megbízhatóan összetartják a közösségeket, de mégis az egyházak közéleti szerepe mintha csökkenne. Ugyanakkor szerinte az elmúlt években mégis, mindenfajta egyházi erőtlenség ellenére megtörtént Magyarországon az egyházi közösség újrafelfedezése – vélte.

Vonzó kereszténységre van szükség, amely nem adja fel az alapelveit – mutatott rá, kiemelve: a kereszténység nélkül nem lennének olyan értékek, mint a munka becsülete, a család szeretete, az elesettek iránti együttérzés és támogatás.

Balog Zoltán szerint konszenzusnak kell lennie abban, hogy a kontinens keresztény elveken nyugvó Európa legyen, és ezt a kereszténydemokrata ihletettségű erőknek világosan le kell szögezniük.

(MTI, EMMI)

Keresztény politika a szekularizált Európában – konferencia

Fotók: Botár Gergely, kormany.hu

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter