Close
2019. október
h k s c p s v
« máj    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Zrínyiről és a Szigeti veszedelemhez készült új rajzokból nyílt kiállítás Szigetváron

2016. Sze. 6. Fotók, Hírek | Hozzászólások
Zrínyiről és a Szigeti veszedelemhez készült új rajzokból nyílt kiállítás Szigetváron
 

Zrínyi Miklóst, valamint dédunokája Szigeti veszedelem című könyvének legújabb kiadásához készült rajzokat mutatja be az a két kiállítás, amely a szigetvári várban nyílt kedden a Zrínyi-emlékév keretében. 

 Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az Andrássy-kastélyban berendezett Zrínyi-tárlaton hangsúlyozta: a hős várvédő Zrínyi Miklós példája azt mutatja, hogy mindig lehet és kell is harcolni az elnyomás ellen, küzdeni a nemzetért, a megmaradásért, a szabadságért, sohasem feledve, mi a küzdelem oka, célja.

Elődeinkhez hasonlóan ma is ellen kell állni minden erőszakos hódításnak, mindegy, mely világbirodalom zászlaja alatt, milyen ideológia vagy érdekek nevében jön – fogalmazott. Szavai szerint ellen kell állni az európai kultúránkat, életmódunkat, keresztény hitünket alakítani vágyó nyomásnak, érkezzen bármelyik égtáj felől vagy belülről.

Balog Zoltán Zrínyi Miklóst méltatva emlékeztetett arra, a várkapitány rangját és hatalmát arra használta, amire való, nem pozíciót, hanem feladatot és ezzel kockázatot vállalt.

Így születnek a hősök, azok a nagyságok, akik a történelmet alakítják, akiket keresztényként, európaiként és magyarként a mi dolgunk tisztelni, a mi dolgunk, hogy emléküket őrizzük – közölte. Zrínyi Miklós életpályája a haza szolgálatában telt, az oszmánokkal szembeni nemzedékek óta folyó harc az ő generációjának már megoldhatatlannak látszott – hívta fel a figyelmet.

Zrínyi nem keresett kompromisszumot az oszmánokkal, hanem keményen szembeszállt velük, mert tudta, ellenkező esetben az ország, benne a család sorsa is hosszú távon a pusztulás, az alávetettség lesz – mondta.

Balog Zoltán hangsúlyozta: Zrínyi Miklós azzal a hadsereggel fordult szembe, amely addigra elfoglalta a legerősebb magyar erődítményeket és huszonnégyszeres túlerőben volt Szigetvárnál. A hadiszerencse egy hónapon át tartó, leírhatatlanul kegyetlen és békeidőben kialakult fogalmaink szerint kimondhatatlanul embertelen harcok után elpártolt a védőktől, s ha a szigetieknek nem is sikerült megvédeni a várat, az országrészt és az életüket, maradandó nyomot hagytak maguk után – mondta.

Utalt arra, az oszmánok 25 ezer katonát vesztettek, Nagy Szulejmán halálával itt zárult le az oszmán birodalom fénykora, s e küzdelem egyengette a két évvel később megkötött béke útját.

Balog Zoltán Somogyi Győző képzőművésznek a Szigeti veszedelem című könyv legújabb kiadását illusztráló rajzainak kiállításán arról szólt, hogy fontos szembe nézni nemzeti múltunkkal, annak révén vagyunk ma azok, akik.

A szigetvári hősök helytállásában, az ő történetükben sok minden van, amiért érdemes élni, és ha elkerülhetetlen, akkor érdemes meghalni is, ez a haza, az otthon, a család, a népünk – hangsúlyozta.

A miniszter szerint a ma embere ezen eseményeknek, e hősiességnek a tudományos feltárással, az ismeretterjesztéssel is részévé válhat, de “a királyi út” a kultúra, a művészet. A Szigeti veszedelem legújabb kiadásában együtt van jelen a már közérthetőbb, 21. századi szöveg és Somogyi Győző tízéves munkával elkészített képei, amelyek nemcsak közel hozzák a múltat, hanem oda is visznek hozzá – mondta.

 Hóvári János, a Zrínyi Miklós-Szigetvár 1566 Emlékév Emlékbizottság elnöke kiemelte: az emlékév arról is szól, hogy a “leporolják a Zrínyi-hagyományt”, ennek érdekében Zrínyi-szobor, -kép, -zenemű készült, történelmi munkák jelentek meg. Vass Péter, Szigetvár polgármestere annak jelentőségét hangsúlyozta, hogy Zrínyi Miklósnak kiállítással is emléket állíthattak a szigetvári várban.

 A vár 1566-os ostromával, a Szigetvárhoz kapcsolódó kutatásokkal foglalkozó, a Zrínyi-kiállítás anyagát összeállító szakértői csapatat tájékoztatása szerint a tárlat arra hivatott, hogy bemutassa Zrínyi Miklós karakterének változását. Azt, miként vált keresztény hősből Habsburg birodalmi hőssé, magyar nemzeti hőssé vagy hogyan jelenik meg ma a művészet interpretációjában.

Az Andrássy-kastély három emeleti termében a Zrínyi családdal, a várvédő Zrínyi Miklóssal és a mostanáig terjedő irodalmi és népi emlékezettel kapcsolatos tablók, képes- és hanganyagok, Zrínyi kardjának másolata található.

Kiemelkedő attrakciók a Zrínyit és a szigetvári ostromot ábrázoló festmények.

A másik, Somogyi Győzőnek a dzsámiban nyílt tárlatán a művész több mint harminc rajza vehető szemügyre. Az alkotások magát a várostromot, egy-egy csatajelenetet, karaktert ábrázolnak. A megnyitót követően a Szigeti veszedelem legújabb kiadását is megismerhették az érdeklődők.

 (MTI)

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter